Telif hakları (copyright) , sınai mülkiyetten ayrı olarak korunması için resmi başvuru yapılmasına zorunluluk yoktur. Fikir ve Sanat Eserleri Kanunu kapsamında korunan eserler, eserin yaratıldığı andan başlayan doğal bir korumadan yararlanır. Telif haklarının korunması için her ne kadar resmi tescile gerek olmasa da kayıt amaçlı olarak, eser üzerindeki hakların korunması ve özellikle hak sahipliklerinin belirlenmesinde ispat kolaylığı sağlanması amacıyla bazı işlemlerin yapılması mümkündür. Bu genel olarak isteğe bağlı kayıt ve noter kaydı şeklindedir.
Türkiye’de telif hakları 2004 tarihinde 5101 sayılı Kanun ile değiştirilmiş olan Fikir ve Sanat Eserleri Kanunu (Telif Hakkı Kanunu) No.5846 ile korunmaktadır. Koruma süresi eser sahibinin yaşamı boyunca ve onun ölümünden sonra 70 yıldır.
İsteğe bağlı kayıt; Eser sahibinin yani eseri meydana getiren kişi ya da kişilerin belirlenmesinde ispat kolaylığı sağlayan ve isteğe bağlı olarak yapılan bir işlemdir. Bu işlem Türkiye’de kültür bakanlığı bünyesinde yapılmaktadır. Bu işlem beyana dayalı bir işlem olup hak kurucu niteliğe sahip değildir. Fikirler soyut halleriyle kayıt- tescil edilememekle birlikte ancak somutlaştırılıp şekillendirilmeleri (eser haline getirilmeleri) halinde kayıt edilmeleri mümkündür.
İsteğe bağlı kayıt başvurusu sonucunda, başvuru sahibine yapılan işleme ilişkin olarak esere, eser sahibine ait bilgileri içeren bir belge tanzim edilerek verilir.
İsteğe bağlı kayıt yapılan eserin dava konusu olması halinde mahkeme tarafından talep edilmesi halinde kayıt belgesinin bir örneği ve başvurusu sırasında sunulan belgeler Kültür Bakanlığı- Telif Hakları Genel Müdürlüğünden mahkemeye sunulur.
Diğer yandan noter tarafından düzenlenen ya da onaylanan hak sahipliği belgeleri; Kişinin söz konusu eseri kendisinin meydana getirdiğini ve bu eser üzerindeki tüm hakların kendisine ait olduğunu içeren beyanının noter tarafından düzenlenmesi ya da onaylanması mümkündür.
Markiz Patent telif hakları konusunda doğrudan danışmanlık hizmeti vermektedir.